fbpx

Dobrodošli

Priča o Stelli Croatici započinje sredinom prošlog stoljeća na otoku Mljetu kod Dubrovnika. Već generacijama obitelj Dabelić uzgaja masline i smokve, obrađuje vinograde i proizvodi maslinovo ulje, vino i tradicionalne delicije. To je bio glavni izvor prihoda za veliku obitelj.

 

Najmlađa kći u obitelji Dabelić, Melita, osmislila je brand Stella Croatica, želeći tradicionalnim proizvodima dati novo lice. Pažljivo je prikupljala tradicionalne recepture kao i tajne o pripremi slastica koje su se njegovale i čuvale u obiteljima dalmatinskih otoka. Svojim je nastojanjem željela sačuvati gastronomsku baštinu od zaborava.

 

Priča je zaokružena izgradnjom posebnog prostora za predstavljanje jedne od najvažnijih kultura u Dalmaciji, utkane u brojne naše tradicionalne proizvode. Muzej posvećen maslini živi je svjedok baštine i centralna točka svakog posjeta. 

Što očekivati

otkrijte Mediteran
Otkrijte sve prirodne ljepote Mediterana osjetilima i srcem.

Obiđite tvornicu gdje ručno proizvodimo naše slastice, upoznajte se sa slikovitom botaničkom zbirkom, istražite živopisni mediteranski vrt, posjetite muzej maslinovog ulja i naše tradicionalno obiteljsko imanje. Probudite sva čula degustiranjem različitih vrsta domaćih delicija i naših nagrađivanih maslinovih ulja u autentičnoj atmosferi. Svježi sirevi, domaći suhomesnati proizvodi, masline, izvrsno vino i jela koja se svakodnevno pripremaju čekaju Vas u našoj konobi – sve od svježih, organskih i lokalnih sastojaka!

(Manu)factory

Iskoristite ovu jedinstvenu priliku te uživajte u okusima i mirisima delicija koje pripremamo za Vas. Kao pravi domaćini, nudimo organizirane obilaske manufakturne proizvodnje tradicionalnih slastica Stella Croatica.

Tijekom obilaska zavirite u čarobni svijet i umjetnost pripremanja dalmatinskih delicija! Svaki je proizvod ručno izrađen – od pripreme do pakiranja! Posebno smo ponosni na ”smokvenjak” tradicionalni božićni kolač od sušenih smokava po receptu koji se prenosio s koljena na koljeno obitelji Dabelić-Polić. Degustirajte bademe u šećeru i arancine (kandiranu koricu naranče) te ostale slatke delicije koje se pripremaju ispred Vas.

Muzej masline Klis

Istražite s nama zanimljivi svijet masline i maslinovog ulja kroz Muzej masline podijeljen u pet tematskih cjelina. 

Pratite povijesni put masline od antičke Mezopotamije pa do modernih vremena. Doživite tradicionalni način branja i prerade masline, te čuvanja maslinovog ulja, kako bi ste sve to mogli usporediti sa modernom verzijom istog. Saznajte koje su najznačajnije sorte maslina u Hrvatskoj, te naučite kako prepoznati istinsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Za kraj upoznajte se sa svim blagodatima ekstra djevičanskog maslinovog ulja za ljudsko zdravlje. 

1. dio – Povijest masline i maslinarstva u Hrvatskoj

2. dio – Sorte maslina u Hrvatskoj

3. dio – Video soba

4. dio – Suvremena berba maslina i proizvodnja maslinovog ulja

5. dio – Zdravstveni aspekt ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Obiteljsko imanje

Po završetku vođenog obilaska, posjetite naše obiteljsko imanje i zavirite u prošlost – kulturu, običaje i svakodnevni život dalmatinske obitelji.

Cijelo imanje pažljivo je građeno i restaurirano u suradnji sa stručnjacima, posebice etnografima i etnolozima, što je značajno pridonijelo vjernom prikazu kulturno-povijesnog naslijeđa. Kuće su izrađene od kamena, što je temelj tradicionalne gradnje i arhitekture, koja se stoljećima nije mijenjala.

Život na kamenitom tlu nije bio lak – trebalo je dugo vremena da se komadić zemlje pripremi za poljoprivredni uzgoj. Uz puno truda i želje da se iskoristi svaki komad zemlje, cijelo imanje je okruženo malim vrtovima. Mediteranska kuhinja poznata je po svježim namirnicama, ali i bogatstvu okusa i mirisa. Stoga u vrtu uzgajamo biljke koje su jestive, ali i aromatične, ljekovite…

Konoba

Naša konoba nudi obiteljsku atmosferu i lokalna dalmatinska jela koja služimo na trgu obiteljskog imanja u prekrasnom dvorištu.

Mediteranski vrt

Prošećite vrtom punim lavande, ružmarina i drugih mirisnih grmova, pronađite skrivene botaničke dragulje, endemsko cvijeće i tipično mediteransko voće i povrće!

U svojem smo vrtu stvorili otoke, kako biste mogli uživati u aromatičnim, mirisnim, začinskim, divljim, kultiviranim i drugim biljnim vrstama. Svaki od njih slikovit je i živopisan na svoj način!
U botaničkom vrtu nalaze se endemske hrvatske biljne vrste kao što su Dubrovačka zečina i Velebitska degenija. Glavni razlog uspostavljanja botaničke zbirke u našem parku želja je za očuvanjem i prikazom naše prirodne baštine.
Tu je i stari maslinik i čitav niz različitih starih sorti smokava.
Jedan dio našeg vrta posvećen je povrtnjaku koji predstavlja tipičan obiteljski vrt u Dalmaciji. Stvoren je u svrhu čuvanja starih dalmatinskih poljoprivrednih vrsta, ali i za berbu plodova tijekom sezone.
Aroma park dio je vrta koji služi za predstavljanje najčešćih aromatičnih biljaka našeg podneblja. To je idealno mjesto za upoznavanje svih osjetila s ovom dragocjenom florom.
U sklopu parka imamo i destileriju na otvorenom, a prikazom postupka destilacije pokazujemo na koji način dobivamo hidrolate i eterična ulja koja koristimo u pripremi naših prirodnih sapuna i kozmetike.

Boutique shop

Kušajte nagrađivana maslinova ulja i slastice te otkrijte davno zaboravljene okuse djetinjstva. Naša trgovina mjesto je susreta gdje predstavljamo sve što proizvodimo.

Slastice od smokava, oraha i agruma, zdrav i ukusan med, raznovrsni keksi i kolači, džemovi i namazi… samo su mali dio naše jedinstvene ponude.
Savršen spoj prirode i znanosti ogleda se u pažljivo osmišljenim kozmetičkim proizvodima na bazi maslinovog ulja obogaćenim našim prirodnim eteričnim uljima.
Isprobajte naše ručno izrađene sapune i osobito kvalitetne proizvode za njegu kože – kreme od lavande ili smilja!

Degustacija maslinovog ulja

Mislite da znate prepoznati pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje? Jeste li sigurni? 

 

Ukoliko mislite da je boja indikator kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja, na krivom ste tragu.

 

Posjetite Muzej masline i osigurajte svoje mjesto na dnevnoj radionici o načinima prepoznavanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uključite sva svoja osjetila i naučite sve o “tekućem zlatu”.

 

Radionice se u sezoni odvijaju od utorka do petka u 11 sati. Cijena radionice iznosi 8 EUR po osobi.

Kontaktirajte nas i rezervirajte svoje mjesto!

Kulinarske radionice

Saznajte više o lokalnoj kuhinji – načinu pripreme tradicionalnih jela od svježih namirnica i začina iz vrta! Nakon upoznavanja i obilaska imanja krećemo u kulinarsku avanturu. Domaćin će Vam predstaviti recept i jela koja ćete sami pripremati. Dio namirnica ubrat ćete u našem vrtu i otkrit ćemo Vam male obiteljske tajne pripreme ukusnog obroka.

 

Znate li što je raštika? Naučite kako koristiti ovu super-hranu u modernoj varijanti! Na kraju radionice, kušajte plodove svog rada u opuštenom ambijentu, uživajući svim svojim osjetilima!

 

Radionice se organiziraju na upit. Za sve informacije kontaktirajte nas na: turizam@stella-croatica.hr

Kontaktirajte nas i:

 

  • Rezervirajte ture
  • Naručite proizvode
  • Raspitajte se o posebnim poklon paketima

 

turizam@stella-croatica.hr